Cilt Yaşlanmasına Karşı Hangi Önlemler Alınmalıdır?
Derideki lekeler, özellikle ilkbahar ve yaz aylarında, genellikle melanosit sayısının ve fonksiyonunun artmasının bir sonucudur. Genellikle zararsız olmasına rağmen, bazen altta yatan hastalığın bir göstergesi de olabilir. Yüzde leke olması, yaşam kalitesini etkiler, kozmetik ve psikososyal problemler yaratır.
İki tür cilt yaşlanması vardır:
- Genetik faktörlerle belirlenir: Bu genetik olarak programlanmış bir yaşlanmadır ve değiştirilemez. Herkeste farklı hızlarda görülür, bu nedenle aynı yaştaki iki kişi cildinin tamamen farklı yaşlandığını görebilir. Genetik faktörler bu doğal sürecin hızlanmasına, artmasına veya başlamasına neden olabilir.
- Çevresel faktörlerle belirlenir: Bu tip yaşlanma, cildin dıştan zarar görmesinden kaynaklanır ve normal yaşlanma sürecini hızlandırır. Çevrenin yaşlanmasında en önemli faktör güneş ışınlarıdır. Güneş ciltteki kolajeni tahrip ederek lekelere ve cilt kanserine neden olur.
Yaşlılık Belirtileri Nelerdir?
Kaşlar biraz düşer ve göz kapakları şişmeye başlar. Alın, gözler ve ağız çevresindeki ifade çizgilerden oluşur. Boyunda az miktarda yağ olabilir. Sonuç olarak, yanak çökmesinin bir sonucu olarak kollajen ve yağ dokusu kaybı görülür ve elastikiyet azalır. Burun kenarları boyunca göz çevresine çizgiler belirir. Ağız kenarı aşağıya iner. Deri lekeleri, kılcal damar genişlemeleri ve kuruluk başlar. Gözenekler genişler. Sonuç olarak yaşlanma belirtileri kendini göstermiştir.
Cilt Nasıl Yaşlanır?
Yaşlı cilt hücreleri yıpranır ve sonunda ölür. Genç yaşlarda cilt kendini yenilemek için belli başlı döngüler ile hareket eder. Bu döngü ortalama olarak ayda bir kez meydana gelir. Bu döngü yaşlanma ile yavaşlar. Eski hücreler yenilenmez ve bu yüzden cilt pürüzlüdür.
Derinin alt kısmı hyaluronik asit, kollajen ve elastinden oluşan liflerden oluşur. Cildin yoğun ve elastik hale gelmesini, kollajen ve elastik liflerin yaşlanma süreciyle birlikte büzüşmesi nedeniyle cilt yaşlanmaya başlar.
Deri altında da yağ mevcuttur. Zamanla, yağ dokusu da azalır, cilt dolgunluğunu kaybeder ve donar. Daha sonraki aşamalarda kemik yapısında da bazı değişiklikler gözlemlenir. Gözlenen yaşlanma, incelme, renk değişimi, kırışıklıklar, sarkma, cilt tümörleri, kılcal damarlardaki artış, kuruluk ve donuk görünüm yaşlılık izlerini karşımıza getirir.
Cildin Yaşlanmasını Önlemek İçin Neler Yapılabilir?
- Cildin yaşlanmasını önlemek için güneş ışığından korunmak önemlidir. Güneşten koruyucu kremler yalnızca güneşte değil, soğuk havalarda da uygulanmalıdır.
- İçme suyu cildin yaşlanmasını geciktirir. Günde 8 bardak su içerseniz, cildiniz diri kalır.
- Düzenli beslenme cildin yaşlanmasını yavaşlatabilir. Özellikle cildinizin sağlığı için gerekli olan fast food ürünlerinden kaçınmak önemlidir. Doğal ürünlerle beslenmek cildin yaşlanmasını önler.
- 4. Cilt yaşlanması, kilo sorunu olan kişilerde daha erken ortaya çıkar. Kilonuzu kontrol altında tutarsanız, cildiniz yaşlanır.
- 5. C vitamini içeren ürünlerin alınması cildin yaşlanmasını önler. Cilt için önemli bir yer tutan C vitaminin yanı sıra, E ve A vitaminleri içeren ürünler de cildin yaşlanmasını önlemek için kullanılmalıdır.
- 6. Sigara içmeyen insanlar daha sağlıklı ve daha parlak bir cilde sahiptir. Bunun nedeni, sigaranın cildin içine ve dışına zarar vermesidir. Sigara içmek cilt hücrelerini etkilerken, akciğerlere de zararlıdır.
Çocukların Ekstra Korumaya İhtiyacı Vardır
İnsanlar 20 yaşına kadar tüm yaşamları boyunca almaları gereken ultraviyole radyasyonun yarısını alırlar. Bu nedenle, çocukların güneşten korunması çok önemlidir. Günün ortasında, gün boyunca alınması gereken ultraviolenin yüzde 20-30'u alınır. 09:00-15:00 arasında gün boyunca, ultraviyole radyasyonun yüzde 75'i alınır.
Isı, nem ve ultraviyole ışınlarının zararlı etkilerini önlemek için, özellikle 11.00-16.00 saatleri arasında, dışarı çıkmamalısınız. Koruyucu kremler güneşe maruz kalmadan yarım saat önce uygulanmalı ve her 2 saatte bir yenilenmelidir, banyodan ve terlemeden sonra da tekrarlanmalıdır. En az 30 koruma faktörüne sahip güneş kremleri tercih edilmelidir. Çok küçük yaşlardan itibaren, çocuklarımızın güneşin zararlı etkileri konusundaki farkındalığını arttırmalıyız.