Kepçe Kulak Ameliyatı Ne Zaman ve Kaç Yaşında Yapılmalı?
Bol Kepçeden Mizah Konusu: Kepçe Kulak
Kepçe kulak, içinde bolca mizah barındıran ancak uzun vadede kişi için psikolojik mutsuzluk sebebi haline gelebilen ve sıklıkla rastlanılan bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır.
Genel olarak genetik nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan kepçe kulak sorunu, bazı durumlarda da bebeklik döneminde kıvrık kulak üzerine yatılması ya da hep aynı yönde yatılması gibi nedenlere bağlı olarak da ortaya çıkabilmektedir. Bu sorunun uygun zamanda tedavi edilmesi ile kişiler hayatlarına çok daha sağlıklı bir şekilde devam edebilmektedirler.
Yeni doğan bebeklerde var olan kepçe kulak sorunu ilk birkaç gün içerisinde fark edilip tedaviye başlanırsa ilerlemesi durdurulabilmekte ve ameliyat edilmesine gerek kalmamaktadır. Ancak bunun dışındaki tüm kulak şekil bozukluklarının düzeltilmesi için cerrahi müdahale gerekecektir. Kepçe kulak tedavisinde sonuç alabilmek için genellikle uygulanan yöntem cerrahi müdahaledir.
Kepçe Kulak Ameliyatı ile İlgili Bilinmesi Gerekenler
Kepçe kulak ameliyatı tıp dilinde otoplasti olarak tanımlanmaktadır. Klasik yöntemlerle yapılan otoplasti ameliyatlarına bakıldığında sıklıkla lokal anestezi altında yapıldığı görülür. Eğer hastalarda lokal anestezi altında işlem yapılmasına rıza gösterilmediği görülürse ya da hasta yaşı çocuk sınıfına girebilecek küçük yaşta ise genel anestezi yapılabilmektedir. Lokal anestezi ile anlatılmak istenen ameliyat sırasında uygulama yapılacak kulağın arka kısmından uygulanan anestezidir. Bu şekilde kulak ve çevresindeki bölgede yapılan işlem hasta tarafından hissedilmez. Kepçe kulak ameliyatları genel olarak bir saat gibi bir süre içerisinde tamamlanabilen ameliyatlardır.
Kepçe kulak ameliyatında kulağın arka kısmından kesi açılmaktadır. Bu açılan kesiklerden kıkırdak dokuya ulaşılır ve şekillendirme başlar. Ameliyat sırasında tercih edilen kaliteli sütür malzemeleri ile ulaşılmak istenen estetik görünüme kavuşmak için destekleme yapılır. Bu sütürlar sayesinde istenen pozisyonun kalıcı olması da sağlanmış olacaktır. Kepçe kulak ameliyatı sırasında kullanılan teknik, alınan sonucun doğal olup olmamasını büyük ölçüde etkiyeceği için oldukça önemlidir. Eğer rafine teknikler uygulanırsa ameliyat sonucunda natürel ve hastayı menün eden bir sonuç alınması mümkün olacaktır. Doğru teknik kullanımı açılan ameliyat kesiklerinin kapatılması aşamasında da rol oynar. Eğer açılan kesikler kendiliğinden eriyen ipler ile dikilirse ya da gözle görülmeyecek şekilde gizili dikiş veya yapıştırma yöntemi kullanılırsa hiçbir şekilde dikiş izi kalmayacaktır. Bu sayede ameliyat sonrası dikiş aldırma gereksinimi de ortadan kalkmış olacaktır.
Otoplasti ameliyatlarında temel amaç var olan şekil bozukluğunu düzeltmek olacaktır. Şekil bozukluğunun düzeltilebilmesi için öncelikle ortada var olan asıl sorunu iyi biliyor olmak gerekir. Aşağıda bahsedilen bu iki şekil bozukluğunun tedavisi için farklı yollar izlendiği görülür.
- Şekil bozukluğunun ilk nedeni kulak ve kafa arasında bulunan boşluk açısının fazla olmasıdır. Bu neden kulağın daha geniş görünmesine neden olur. Bu kepçe kulak sorununun tedavi edilmesi aşamasında kulak ve kafa arasındaki fazla açıyı azaltmak için birleşim noktasına etkili dikişler atılarak kulak çıkıntısı kafa bölgesine yaklaştırılmaktadır. Bu sayede aradaki açı daraltılmış olur.
- İkincisi ise kulak üstünde olması gereken kıvrımların oluşmamış olmasıdır. Bu sorunda kulağın ütülenmiş gibi dümdüz olduğu görülmektedir. Kulak çıkıntısında kıvrımlı olması istenen bölüme yine etkili ve güçlü dikişler atılması sayesinde kıkırdak yapı bükülmektedir. Bu işlem sonucunda da dümdüz görünen kulak görüntüsü ortadan kaldırılmış olur.
Kepçe Kulak Ameliyatı İçin Doğru Zaman Nedir?
Kepçe kulak sorunu özellikle çocukluk döneminde olumsuz izler bırakabildiği için vakit kaybetmeden müdahale edilmesi gereken önemli bir sorundur. Bir bireyin kulak gelişimi 6 yaşına geldiğinde yaklaşık %90 oranında tamamlanmış olur. Bu nedenle okul öncesi dönem olarak tabir edilen erken yaşlarda kepçe kulak tedavisi için ameliyat mümkün görülür. Kepçe kulak ameliyatı için çocukluk dönemi uygun görülüyor dense de bu dönemi geçirmiş ve görüntüsünden rahatsızlık duyan her yaş grubundaki kişi için ameliyat yapılabilir. Erken dönemde yapılan ameliyatlar sayesinde çocukların okul dönemini çok daha rahat geçirebildiklerine şahit olabilirsiniz. Çocuk hastalarda kepçe kulak ameliyatı onayını ebeveynleri verirken, yetişkin hastalarda karar hastaya bırakılır. Günümüzde kişiler ne yazık ki kepçe kulak ameliyatını daha çok yetişkin sayılabilecekleri dönemlerde yaptırmaktadırlar. Eğer bu konu hakkında daha detaylı bilgi sahibi olunursa çocukların okul dönemini gereksiz yere mutsuz geçirmelerini de engellemiş olur.
Kepçe Kulak Sorunu ve Tedavisi İşitme Kaybına Neden Olur mu?
Kepçe kulak sorunu ile karşı karşıya kalan kişilerin en çok merak ettikleri soru şekil bozukluğunun ya da sonrasında yapılacak olan düzeltme ameliyatının işitme kaybına neden olup olmayacağıdır. Otoplasti ameliyatı kulağın dış kısmında var olan şekil bozukluğunun düzeltilebilmesi amacıyla yapılan bir ameliyattır. Kulağın duyma işlevini yerine getiren bölüme hiçbir şekilde müdahale edilmediği için işitme kaybı yaşanma ihtimali de söz konusu değildir. Kepçe kulak ameliyatı, kulağın yüz ile orantılı ve estetik bir görünüme kavuşmasına neden olacağı için hastaların psikolojik açıdan oldukça rahatlamasını sağlayacak bir ameliyattır.